HTML

2013.07.25. 21:10 Lovasnocy

Készülődés

Délelőtt nagyállatoztam, rögtön az első eset egy OHV volt. Már kezdek profi lenni a diagnózisban. :P Rögtön meg is lett műtve, én is beöltöztem, és a doki megmutatta, hogy mit kell keresni, én is benyúlhattam a seben. Sok érdekes dolog van ott. :)

A műtéttel elég gyorsan végeztünk, a többi délelőtti esetet már a többi doki megcsinálta, nekünk maradt még a lovas tenyésztelep. 4 lovat kellett vizsgálni, hogy sikerültek-e a termékenyítések. Az első lovat csak pipával lehet bevinni a kalodába. De a pipát sem egyszerű felrakni rá, állandóan hátrál és ágaskodni próbál. Az egyik próbálkozása olyan jól sikerült, hogy a tulaj elengedte a vezetőszárat, a ló meg vígan elvágtázott a messzeségbe. Amíg az egyik tulaj próbálta előkeríteni a lovat, a másik hozott egy kancát+csikóját. A csikó belekeveredett nemrég a villanypásztorba, a jobb hátsó lába csupa seb. A legtöbb csikó nehezen kezelhető, ez meg eddig csak éldegélt anyuci mellett, embereket csak biztonságos távolságból látott. Most meg kezelni kell... Csak bódítás után lehetett szó bármiről, de a bódításhoz is meg kell valahogy fogni ugyebár. Közben az anyakanca a kalodában volt, én igyekeztem azon, hogy bent is maradjon, a többiek meg próbálták a csikót megfogni, de a csikó nagyon nem akarta. Végül persze sikerült elkapni, és gyorsan bódítani. Így már könnyű volt kötést cserélni, sebet ellenőrizni, tisztítani. A kanca meg lett ultrahangozva, vemhes. Újra hozták a kancát, amit közben sikerült elkapni, de most sem tűnt együttműködőbbnek, inkább ő is bódítva lett. Nem vemhes. Valószínűleg. Még picit korai volt a vizsgálat amúgy. Aztán a doki rá akart pillantani a petefészkekre is, és hozzájuk nagyon közel talált valamit, ami valószínűleg mégis csak az embrió. Pár nap múlva újra lesz vizsgálva. Még 2 kancát hoztak, mindkettő vemhes. Sok jó hír.

Délután a kisállaton voltam, szerencsére nem volt sok eset. Főleg oltások, meg egy őrült család. Egy anyuka, meg a fia, és a berni pásztoruk. A srác még rendben volt, de anyuci tuti nem volt százas. Mondjuk eleve az fura volt, hogy a kutyát nem tudták behozni a rendelőbe, mert az nem akart jönni. Oké, hogy nagy kutya, de akkor is a gazdi a főnök. Legalábbis a jobb helyeken. A kutya meg lett röntgenezve, és amíg várták, hogy a képek elkészüljenek, a nő leült a földre, és a kutyát puszilgatta, aztán csodálkozott, hogy tele a szája kutyaszőrrel. Kész lettek a képek, húgykő, a röntgen is megerősítette. Katéterezve is lett mintanyeréshez, és végre elmentek. Még jó, hogy a komolyabb asszisztens volt, a másikkal tuti nem bírtuk volna ki röhögés nélkül, amit művelt a tulaj. :)

Mivel kevés beteg volt, már fél hatkor a lakásban voltam, és nekiálltam összepakolni. Igyekszem időben lefeküdni, mert holnap korán indulok Hollandiába egy esküvőre - Viktor húga megy férjhez "újra". Nemrég volt Magyarországon a templomi esküvő, igazi magyar lagzival, most meg a polgári lesz, holland módra. Már nagyon várom!

Egy kép a kis farmról, ahol nincs fejőház, hanem a legelőn fejik a teheneket.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://utazzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr175426646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása