HTML

2013.07.23. 21:08 Lovasnocy

Cukiságok

Reggel állományellenőrzéssel kezdtünk, 8-10 tehenet kellett megvizsgálni, hogy vemhes-e/lehet-e termékenyíteni. Hamar végeztünk, és egy elég érdekes eset volt a következő.

Egy nagyon jó tenyésztelepre mentünk, ahol világszínvonalú borjak születnek. Kb 1,5 hónapja volt kint az egyik doki, és mondta, hogy az egyik bocinak nem néz ki teljesen jól a hasa, oda kell rá figyelni. De a tulaj azt mondta, hogy nincs semmi baja, eszik-iszik-játszik. Később a másik doki is megvizsgálta, szerinte köldöksérv, de jó lenne megultrahangozni. Ez volt pár hete. Ma került sor az ultrahangra, de tulajdonképpen véletlenül. Tegnap még jól volt a "pici" (150 kg), ma meg nem tud felállni. Az ultrahang sok hasűri folyadékot mutatott, meg az oltógyomor mögött hatalmas tályogot. Más telepen valószínűleg el lett volna altatva rögtön, de ez a boci még ezen a telepen is kiemelkedőnek számított, a tulaj meg akarta próbálni a műtétet. Sajnos a boci be lett altatva, aztán egyszer csak nem vette a levegőt, és nem lehetett mit csinálni, elpusztult. Azért a dokik kíváncsiak voltak, hogy mi van belül, és elég sok csúnya dolog volt. Urachustályog, ami felrepedt, attól volt tele az egész hasüreg folyadékkal, valami gennyes trutyival. Nem lehetett volna rajta segíteni, mindenképpen el lett volna altatva.

Délben végeztünk a műtéttel, és a következő eset csak 3-ra jött, szóval a 3 órás szünetben hazajöttem. Megmostam a hajat, főztem tésztát+bolognai szószt és még napozni is volt időm. Borzasztó ez a forróság... A rendelőben el lehet viselni, meg szerencsére a kocsiknak is jó a légkondija. Az istállókban csak közepesen fullasztó a hőség, mindenki igyekszik, hogy a teheneknek ne legyen túl melegük. Hatalmas ventillátorok (kb 1,5 m x 1,5 m) mennek mindenhol.

Délután kisállatoztam. Először egy cica jött, akinek a füle belsején volt egy daganat, ami úgy nézett ki, mint valami nagyra nőtt kullancs. Meg lett szúrva, és igazából vérrel teli valami volt. A következő cicának is a fülével volt gond - sebesre vakarta. Ez elsősorban pl fülatkától van, de a füle teljesen tiszta volt. Másik ok lehet egy bizonyos típusú rák, de az meg nem csak ennyire körülírtan jelentkezik. Az a legvalószínűbb, hogy ételallergia, most házi kosztra lesz átállítva a cica, és meglátjuk. Addig kapott kenőcsöt a sebekre, meg "viszketéscsillapító szurit".

Egy idős házaspár tipegett be egy németjuhász-méretű szőrpamaccsal. Cuki kutya, csak nem lehet vizsgálni. Simogatni hagyta magát, de amint a száját kellett volna kinyitni, az már nem tetszett neki. Amikor a gazdi próbálta befogni a száját, hogy ne lihegjen, és lehessen hallani a tüdejét, azt se engedte. A hőjét sem lehetett megmérni, mert elképesztő hisztit rendezett. Persze tehettünk volna rá szájkosarat, és hárman lefogjuk, míg a doki vizsgálja, de akkor legközelebb már az utcába sem tudják behozni.

Egy fekete kölyökkutyát hoztak oltásra, mint kiderült boxer-labrador mix, "boxador". Úgy néz ki, mint egy boxer, csak hosszabb az orra, ami nagyon előnyös, több hely van hogy levegőhöz jusson. És nagyon cuki is. :)

Tegnap egy nagy cicát hoztak be, nem értettem, hogy ha még kölyök, hogy lehet ekkora, aztán leesett, hogy maine coon, a legnagyobb macskafajta egy képviselője. A tulajok hollandok, itt nyaralnak, németül csak közepesen jól beszéltek - de így legalább értettem nagyjából. Kifejtették, h milyen fontos, h meggyógyuljon a cica, mert nagyon drága. A fő tünete a bágyadtság, emellett nagyon magas láza volt, és a szájnyálkahártya is eléggé gyulladt. Mára sokkal jobban van, vidámabb is, eszegetni is elkezdett.

Utolsónak egy idősebb cicát hoztak, aki tegnap óta csak körben tud sétálni, balra. A jobb oldalán a reflexek is eléggé gyengék, vagy nincsenek is. Érdekes eset, kapott kezelést, majd jönnek vissza, remélem meglátom, hogy mi az eredmény.

Ma amúgy a cuki állatkák napja volt, vagy valami hasonló, a már említetteken kívül két kölyökkutya, meg három pici cica is jöttek. Tündériek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://utazzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr775422040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása