HTML

2013.07.18. 21:15 Lovasnocy

Testedzés

Reggel arra keltem, hogy nagyon fáj a hátam. Azt hiszem, tegnap kicsit sokat ültem a napon, és leégtem. Főleg a derekamnál nagyon piros. És viszket. És nem igazán érem el, hogy bekenegessem a napozás utáni krémmel. De majd elmúlik. Talán. :)

Az első eset rögtön elég izgis volt. Császármetszés, de a tehén egy őrült volt. El volt különítve, de amikor megpróbáltuk elkapni, fogta magát, és átbújt egy rúd alatt, ami alatt elvileg nem fér át. Újra elkülönítettük, és sokadik próbálkozásra sikerült megkötni. A nyakára kapott láncot, fejére kötelet, plusz még az orrába is egy orrfogót, de még így sem volt hajlandó nyugton állni. Aztán mikor érzéstelenítve lett az oldala, és kezdtük a műtétet, akkor viszonylag nyugodtan maradt. A doki megkereste a boci lábait, és én vágtam fel a méhet. A tulaj segített kihúzni a kisbocit. Az egészben volt még egy csavar: a tehén egy állásban volt, jobbról-balról rudak voltak mellette. Amikor a boci lába már a tulaj kezében volt, akkor kezdett a tehén ugrálni. Jól oda is nyomta a boci lábát a rúdhoz. Közben a boci nagy része még bent volt. Amikor sikerült kihúzni, anyuci a biztonság kedvéért az oldalát is odanyomta a rúdhoz, és utolsó próbálkozásként még a fejére is majdnem rálépett. Szerencsére elég szívós állatok ezek a csöppségek. Először nem akart levegőt venni a pici, de aztán felébredt. Mire anyuci hasát összevarrtuk, már nagyon igyekezett felállni.

A műtét után kaptunk kávét+sütit. Ez a szokás-ha élve születik meg az állat, és a doki ott van (akár segít, akár nem), kap valami finomságot. Az alkoholos tartalmúnak jobban örültünk volna, de a kávé is jólesett. Itt amúgy lehet inni keveset autóvezetéskor, nincs zéró tolerancia, mint otthon - de tervezik bevezetni. A friss jogsisok már most elveszítik a jogsijukat, ha isznak.

Következő állomásként mentünk a lóhoz, akinek valami tályogszerűség volt a lábán. Most már kivettük a drain-t. A seb széle már a pár nap alatt javult, de a mélye még mindig csúnya.

Délelőtt egy kecskés helyre mentünk, ahol amúgy 2 tehén is van, a 2 tehenet kellett inszeminálni. Közben az egyik olyan marha jól pofánvágott a farkával, mintha direkt lett volna. Kezdtem gondolkodni, hogy mi rosszat tettem, amivel kiérdemeltem ezt a "bitchslap"-et. :) A tulajnak ott volt a 3-4 éves gyereke/unokája is, aki mindent megkérdezett, mindenhez hozzáfűzött valamit. Amikor elkezdtünk inszeminálni, akkor érdeklődött a legjobban, hogy ez meg micsoda. Végül nem hiszem, hogy el lett neki mesélve az egész méhecske-virág dolog... :)

Kis szünetet tartottunk délben, aztán mentünk fogat reszelni. Úgy volt, hogy 3 lovat kell megcsinálni, de szerencsére csak kettő volt. Egy gyönyörű fríz volt az első, az ő fogain én is dolgoztam kicsit. Aztán elővezették a másik "lovat". Kb 110 cm magas, sárga-fehér tarka pónit. A dokinak elég nehezen sikerült rendesen megreszelni a fogait, olyan pici volt a hely a szájában.

Még egy tehenes hely volt hátra, egy beteg tehénnel. A véralvadási idő alapján elég durva gyulladása volt, a belei/gyomrai tele voltak levegővel. Végül a levágás mellett döntött a tulaj, és jól tette. Estére már ki is derült, hogy olyan baja volt, amit nem lett volna érdemes kezelni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://utazzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr75415559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása