HTML

2013.11.27. 11:23 Lovasnocy

Salmiakki

A Salmiakki tulajdonképpen a finnek nemzeti íze. A legtöbben a medvecukorhoz (vagy bocskorszíjhoz) hasonlítják. Nem csak kemény cukorka, hanem gumicukor, sőt alkoholos ital formájában is kapható. Meg persze fagyi, torta, és minden egyéb ehető dolog elképzelhető Salmiakki ízűben. 

Hogy őszinte legyek, számomra - és a legtöbb európai számára - elég borzalmas íze van, de az északiak szeretik. A legjobb dolog benne az, amikor végre elfogy... :) Picit ánizsos ízű, és az ánizst amúgy szeretem, de ez a kombináció nem jött be. 

Picit utánaolvastam, és sokak szerint sós íze van. Én nem éreztem sósnak, de miután tudtam, hogy sósnak kellene érezni, tényleg annak tűnt. A sós ízt az ammónium-klorid adja, ez az egyik fő összetevője az édességnek. Képlete NH4Cl, és szalmiáknak vagy szalmiáksónak is nevezik. Igen, itt jön a megvilágosodás, hogy honnan jön a cukorka neve. :)

A színe egyébként szinte mindig fekete, vagy sötét. Mindenféle alakú és kiszerelésű megtalálható. A legborzasztóbb az egészben, hogy rendes cukor vagy gumicukor alig van a polcokon. Általában kaphatóak mindenféle Haribo-mixek, de azokban is sokszor több, mint a fele Salmiakki... Vagy lehet kapni csak Salmiakkis csomagokat. De Salmiakki menteset... Sajnos nem igazán... Kész rémálom. :) 

Amúgy hoztam haza a cukorból, a barátaim egyszerűen imádják... Imádják nézni, ahogy egy új ember kipróbálja, és eltorzul az arca... Ez a legjobb tréfa a világon! :)


Szólj hozzá!

Címkék: Finnország Édesség Helsinki Salmiakki Gumicukor Medvecukor


A bejegyzés trackback címe:

https://utazzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr705628446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása